Pască – rețetă tradițională
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1/2 kg făină;
- 150 g zahăr;
- 250 ml lapte;
- un cubuleț drojdie;
- 200 ml ulei;
- 2 galbenușuri;
- un praf sare;
- esențe după gust;
Pentru umplutură:
- un kg brânză de vaci;
- 150 g stafide;
- 5 ouă;
- 200 g zahăr tos;
- 60 g unt;
- 3-4 linguri griș;
- coajă rasă de lamâie;
Pentru uns:
Mod de preparare
Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar galbenușurile se freacă bine cu sare. După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se framântă și se lasă la crescut o oră. Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie.
Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde…