Rozmarinul (sau Salvia rosmarinus) este o plantă mică, mereu verde, iar frunzele sale sunt folosite pentru aromatizarea alimentelor. Rozmarinul este originar din regiunea mediteraneană, fiind cultivat pe scară largă în grădini din zonele cu climă caldă, având un gust mai intens atunci când este proaspăt decât când este uscat. El crește pe un arbust mic, veșnic verde, care face parte din familia Labiatae, fiind înrudit cu menta.
Frunzele sale seamănă foarte mult cu cele de brad, având o culoare verde închis pe partea superioară și alb-argintiu pe partea inferioară. Au un gust puternic, ușor amărui, numai bune pentru a condimenta carnea de miel, rață și pui, dar și cârnați, fructe de mare, tocănițe, supe, cartofi, fripturi, legume și chiar băuturi.
Se potrivește foarte bine și cu cartofi la cuptor, dar în general cu fripturi făcute lent la cuptor sau carne de pasăre. De altfel, rozmarinul este un ingredient de bază în bucătăria…